Praktische informatie

  In het kort

 • WANNEER?

  De summerschool gaat door van maandag 11 september tot en met vrijdag 15 september 2023.

 • VOOR WIE?

  Voor studenten 1e Master Geneeskunde aan de UGent, die in 2023-2024 starten met hun seniorstages.

 • KOSTENPLAATJE?

  90 euro per persoon

 • WAAR?

  De activiteiten gaan door op de campus UZ Gent.

 • ETEN/DRINKEN?

  Tussendoor voorzien we kleinigheden, broodjes kunnen aangekocht worden in de broodjeszaak van UZ Gent.

  Wat houdt dit in?

Vanaf september 2020 organiseert Chimes Gent de jaarlijkse Summerschool Heelkunde, in samenwerking met ITCIT Gent. Deze summerschool biedt aan geïnteresseerde studenten het ideale kader voor een eerste kennismaking met de chirurgie. Als inleiding zal het beroep ‘chirurg’ worden toegelicht door ervaren specialisten en zal er ook meer uitleg gegeven worden rond de chirurgische vervolgopleiding. De deelnemers zullen kunnen bijleren aan de hand van theoretische casuïstiek, voorzien van voldoende beeldmateriaal en ruimte voor interactie, en talrijke hands-on praktische trainingssessies. Hierbij zullen verschillende chirurgische ingrepen en methodes worden toegelicht en zo zal de student aan het eind van de week een stuk wijzer zijn in het chirurgische landschap. De onderwerpen die aangeraakt worden, zullen steeds gegeven worden door deskundigen ter zake, bereid om hun jarenlange ervaring uit de praktijk te delen.

  Wat kan je verwachten?

De deelnemers worden onderverdeeld naar gelang hun aangegeven interesses in drie clusters: (1) Gynaecologie, Oftalmologie & Urologie  (2) Hart- en Vaatheelkunde, Plastische chirurgie en Abdominale heelkunde, en (3) Orthopedie, NKO - Hoofd en Hals & Neurochirurgie. Elk van deze groepen krijgt een aantal algemene workshops aangeboden (die voor elke groep gelijk zijn), alsook enkele meer gespecialiseerde workshops binnen de gekozen vakgebieden.

De praktische sessies geven de kans om voeling te krijgen met de instrumenten en technieken. Simulatiemodellen en oefenmodules zullen zo goed mogelijk de ware situaties nabootsen, waardoor de student al een voorproefje krijgt op hoe het is om echt aan de operatietafel te staan. De summerschool doelt vooral op een verruiming van de perceptie van het vakgebied chirurgie en niet enkel op een uitbreiding van theoretische kennis.

Het programma zoals hieronder aangegeven is nog onder voorbehoud. Houd dus regelmatig de site in de gaten voor mogelijke aanpassingen.

 Hoe gebeuren de registraties/selecties?

Indien je wilt deelnemen, registreer je dan eerst via deze website onder het tabblad 'Registratie'.

Vanaf 24 april om 12u is het mogelijk om je registreren via de site. Na registratie zal je ten laatste 48uur achteraf een mail ontvangen met daarin een GoogleForm. In deze Form vragen we enkele gegevens en een korte (max 3/4e - 1 pagina) motivatiebrief. Wij vragen om je naam niet te vermelden in deze brief zodat ze geanonimiseerd kunnen worden en wij een eerlijke selectie kunnen maken. Verder zullen we je in de Form vragen een rangschikking van de clusters (zie hieronder) naargelang je eigen interesse te maken. De deadline om de Form in te vullen is zondag 14 mei om 23:59.

 Basisworkshops

Image

HECHTEN

Afgelopen jaren organiseerde Chimes Gent al enkele succesvolle workshops hechten. In deze workshop willen we bovenop de basis een stapje verder gaan en de deelnemers enkele technieken voor gevorderden aanleren.

Image

LAPAROSCOPIE

In een heelkundige setting is laparoscopie onontbeerlijk. Graag laten we jullie met deze techniek kennis maken.

ECHO

Gezien ECHO een belangrijk deel van het beeldvormingsonderzoek vormt, komt ook deze techniek aan bod. Door middel van opvangen van teruggekaatste geluidsgolven kan een bewegend en live beeld gemaakt worden van organen en structuren.

Image

ALS EN INTUBATIE

In deze workshop ligt de nadruk op leren omgaan met een patiënt in kritieke toestand. Met behulp van een simulatiemodel leren deelnemers hier wat meer over.

Image
Image

COAGULATIE

In deze workshop leren de deelnemers meer over coagulatie, maar ook stapling, anastomoses en hechtingsmaterialen komen aan bod. Deze technieken en materialen worden frequent gebruikt in het operatiekwartier.

Image

STERILITEIT EN MATIERIAALKUNDE

Ook de workshop steriliteit en materiaalkunde werd reeds georganiseerd door Chimes. Gezien dit een essentieel gegeven is en een belangrijk onderdeel van de operatiekwartieren, organiseren we deze ook graag nog eens opnieuw.

WONDZORG

Wondzorg is voor de Geneeskundestudent gekend als een stationsproef. Echt praktisch is deze echter niet gericht. Hoe verschillende wonden dienen aangepakt te worden willen we de deelnemers dan ook graag in deze workshop aanleren.

Image

SIMENDO

De SIMENDO is een simulatie-installatie waarmee heel wat ingrepen en situaties kunnen nagebootst worden. In de vorm van spelletjes kunnen deelnemers van de Summerschool hiermee deze situaties en ingrepen leren kennen.

Image

 Keuzeworkshops

More info coming soon!

 

Om zo veel mogelijk studenten de kans te geven deel te nemen aan de Summerschool Heelkunde, worden de deelnemers verdeeld in drie clusters. Afhankelijk van je cluster, zal je dus extra workshops aangeboden krijgen binnen de drie specialismen. We houden zo veel mogelijk rekening met de aangegeven voorkeuren bij de toewijzing van de deelnemers aan de clusters.